tiistai 1. tammikuuta 2019

Postihistoriassa sukelletaan postilähetysten syövereihin


Postihistoriassa kerätään ja tutkitaan postilaitoksen historiaa ja kehitystä erilaisten postilähetysten ja postileimojen sekä postaalisten lipukkeiden ja muiden postaalisten merkintöjen avulla. Suomessa postilaitos perustettiin vuonna 1638. Nykyään Suomessa toimii kaksi postilaitosta: Suomen posti ja Ahvenanmaan posti. Postimerkkien varsinainen tarkoitus on aina ollut ja tulee aina olemaan kertominen postimaksun suorittamisesta; parhaiten postimerkkien maailmaan pääsee tutustumaan keräämällä postihistoriaa.

Kuvassa on Helsingistä 12. maaliskuuta 1945 Turkuun pikajakelupostissa lähetetty kirjattu kirje. Kohde sopii esimerkiksi postitaksoista kertovaan postihistoriakokoelmaan, koska 15,50 markan postimaksu muodostuu tavallisen kirjeen maksusta, kirjaamisen lisämaksusta ja pikajakelun lisämaksusta. #postimerkkeilija -lehden toimituksella kohde on osa Suomen pikajakelupostista kertovaa kokoelmaa; itse asiassa kyseessä on kirje, josta toimituksen pikajakelupostin keräily sai alkunsa.

Kansainvälisen filatelistiliiton (FIP) näyttelysäännöissä postihistoria jaetaan postipalveluihin ennen postimerkkiaikaa, postipalvelujen paikalliseen, alueelliseen, kansalliseen ja kansainväliseen kehitykseen, postitaksoihin, postinkuljetusreitteihin, postinkäsittelymerkintöihin, sotilaspostiin, kenttäpostiin, piirityspostiin, sotavankipostiin sekä siviili- ja sotilashenkilöiden internointileiripostiin.

Eikä siinä vielä kaikki, kuten on tapana sanoa. Näyttelysäännöissä postihistoriaksi luokitellaan myös laivaposti, rautatieposti, erilaisten liikkuvien postitoimipaikkojen posti, onnettomuusposti, desinfioitu posti, postisensuuri, lunastuslähetykset, postitoimintojen automaatio, postiagentuurien postinkäsittelymerkinnät sekä virkaposti ja postimaksutta kulkenut posti.

Uutena osa-alueena postihistorian näyttelysääntöihin ovat tulleet historialliset, yhteiskunnalliset ja erityistutkielmat. Niissä esitettävä materiaali voi olla kohteita, jotka liike-elämä ja yhteiskunta ovat tuottaneet postijärjestelmän käyttöön. Esimerkiksi postinkulussa käytetyt kuvalliset liikekuoret tai sähkösanomapalvelut voisivat muodostaa tällaisen kokoelman rungon.

Yksi postihistorian osa-alue on postinkäsittelymerkinnät, joita ovat muun muassa postileimat. Kuvassa Kuopiosta 9. helmikuuta 1892 Helsinkiin lähetetty kirje. Kuopion postileima on ns. kaksirenkainen leima. Kohde sopisi myös esimerkiksi postipalvelujen paikallisesta (Kuopio) tai alueellisesta (Pohjois-Savo) kehityksestä kertovaan kokoelmaan.

Suomessa toimii erillinen postihistorian keräilylle ja tutkimukselle omistautunut postimerkkikerho nimeltään Postihistoriallinen Yhdistys (www.postihistoria.info). Se perustettiin vuonna 1975, jolloin kerhon nimenä oli Suomen Postileimakeräilijät; yhdistyksen nimi vaihtui vuosien 1988 ja 1989 vaihteessa.

Postihistoriallisen Yhdistyksen missiona on edistää postihistorian tunnetuksi tekemistä ja postihistorian tutkimusta jäsentensä keskuudessa. Yhdistyksen visiossa tavoite jäsenmäärälle on 80-100 henkilöä, mikä kertoo omalta osaltaan siitä, että maassamme postihistoriasta kiinnostuneiden joukko on melko pieni.

Yksi postihistorian osa-alue on lunastuslähetykset. Kuvassa Pariisista Ranskasta joulukuussa 1954 San Franciscoon Yhdysvaltoihin lähetetty kirjattu kirje. Kirje on saapunut perille tammikuussa 1955. Lähetyksen postimaksu on ollut puutteellinen, mistä syystä vastaanottaja on joutunut lunastamaan lähetyksen kymmenellä Yhdysvaltain sentillä (lähetyksen lunastamisesta kertoo kuorelle liimattu Yhdysvaltain lunastusmerkki). Kohde sopisi myös esimerkiksi postinkäsittelymerkinnöistä (kirjeen kirjaamisen ilmaiseva R-lipuke) kertovaan kokoelmaan.

Lähteet:
Kansainvälinen filatelistiliitto (FIP): FIP-näyttelyissä sovellettavat postihistoriakokoelmien arvostelun erityissäännöt (SREV), suomennetut säännöt muun muassa http://www.postihistoria.info > Näyttelyt (29.12.2018)
Postihistoriallinen Yhdistys ry: http://www.postihistoria.info > Yhdistys > Historia (29.12.2018)
Postihistoriallinen Yhdistys ry: http://www.postihistoria.info > Yhdistys > Toiminnan tavoitteet ja yhdistyksen säännöt (29.12.2018)

Lisää luettavaa aiheesta:
Kaarlo Hirvikoski: Postihistoriallinen kokoelma, 2003
Postihistoriallinen Yhdistys ry: Suomen postihistoria kolmessa vartissa, 2015
Postihistoriallinen Yhdistys ry: www.postihistoria.info
FIP Postal History Commission: www.fippostalhistory.com
Postal History Society: www.postalhistory.org.uk
Postal History Society: www.postalhistorysociety.org

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti