lauantai 26. lokakuuta 2019

Filatelian termejä: Aihefilatelisti


Aihefilatelistilla tarkoitetaan postimerkkeilijää eli postimerkkien keräilijää, joka kerää postimerkkejä tietystä aiheesta. Keräilyn kohteena eivät ole vain postimerkit, vaan kaikki muukin filateelinen materiaali, kuten erikois-, kuva- ja muut postileimat, pienoisarkit ja postimerkkivihot, postimerkkien vesileimat sekä ehiöt. Tätä keräilyä kutsutaan aihefilateliaksi.

Moni aihefilatelisti kerää urheiluaihetta. Urheiluaiheisesta filateliasta kenties kerätyintä on jalkapalloaiheinen filatelia. Kuvassa jalkapalloa postimerkeillä Romaniasta, Neuvostoliitosta ja Laosista.

Aihefilatelisti tarkoittaa myös postimerkkilehteä, jota julkaisee Aihefilatelistit-niminen yhdistys. Nimensä mukaisesti vuodesta 1960 julkaistu lehti keskittyy aihefilateliaan ja Aihefilatelistit ry:n toimintaan. Lehden viimeisimmässä numerossa 3/2019 aiheina ovat mm. Vår vän nyckelpigan -kokoelman esittely, panssaritekniikka ratsuväen opein ja 500 vuotta Leonardo da Vincin kuolemasta.

Postileimat ovat tärkeä keräilykohde aihefilatelisteille, koska postileimoissa esiintyy paljon eri kuva-aiheita. Kuvassa viestillinen leima Saksasta, jossa aiheena Italiassa vuonna 1990 järjestetyt jalkapallon MM-kisat.

Koska maailmassa on ilmestynyt valtavasti erilaisia postimerkkejä ja myös muita filateelisia kohteita, on mahdollisia kerättäviä aiheitakin lukematon määrä. Suosittuja aiheita ovat esimerkiksi urheilu (erityisesti olympialaiset ja jalkapallo), rautatie, autot, laivat ja lentokoneet, eläimet (erityisesti kissat, koirat, hevoset ja linnut), shakki, musiikki, erilaiset järjestöt (erityisesti partio, Punainen Risti ja Yhdistyneet kansakunnat) sekä liput ja kartat. Postimerkkeilijöille erittäin sopiva aihe on postimerkit postimerkeillä.

Aihefilatelistin ei sovi unohtaa ehiöitä, koska niistä löytyy mitä moninaisimpia kuva-aiheita. Esimerkiksi kuvassa oleva belgialainen Publibel-ehiöpostikortti sopii erinomaisesti autoaiheiseen aihefilatelian kokoelmaan.

Postimerkkinäyttelyissä aihefilatelialle on oma näyttelyluokkansa: aihefilatelian luokka. Kyseisessä luokassa aihefilatelistien esittämät kokoelmat kertovat valitusta aiheesta tarinan, joka on kuvitettu filateelisella materiaalilla. Hyvässä kokoelmassa on mielenkiintoinen tarina ja monipuolisesti erilaisia filateelisia kohteita, sekä uutta materiaalia että vanhaa materiaalia jopa 1800-luvulta.

Jos olet kiinnostunut aihefilateliasta, niin olet jo melkein aihefilatelisti! Sitten vain tuumasta toimeen.

Erilaisten järjestöjen toiminnasta on julkaistu Suomessa ja ulkomailla paljon postimerkkejä (Yhdistyneet kansakunnat julkaisee jopa omia merkkejä). Yksi kerätyimmistä ja tunnetuimmista järjestöistä on Punainen Risti. Kuvassa Suomen Punaisen Ristin postimerkkisarja vuodelta 1941.

Lähteet ja lisää luettavaa aiheesta:
Aihefilatelistit ry:n Facebook-sivut: @aihefilatelistit (26.10.2019)
Suomen Filatelistiliitto ry: https://www.filatelisti.fi > Kerhot > Aihefilatelistit ry (26.10.2019)

Lisää luettavaa aiheesta:
Jari Majander: Aihefilatelian käsikirja, Aihefilatelistit ry, 2014
FIP Thematic Philately Commission: www.fipthematicphilately.org
Svenska Motivsamlare: http://svenskamotivsamlare.se
American Topical Association: www.americantopicalassn.org

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti