perjantai 26. maaliskuuta 2021

Omakuvamerkkien keräily onnistunee tiukalla rajauksella


Omakuvapostimerkillä tarkoitetaan pääsääntöisesti yksityisen asiakkaan itse tuottamalla kuva-aiheella julkaistua, postitukseen kelpaavaa merkkiä, vaikkakin niitä on julkaissut myös Posti itse.

Tähän kirjoitukseen olen tarkistanut omakuvamerkkien historiaa ja taustatietoja Wikipediasta, LaPe-postimerkkiluetteloista sekä Postin verkkokaupan sivuilta. Mukana olevat skannatut kuvat ovat kaikki omista kokoelmista. HUOM! Kuvien skannaukseen ja editointiin liittyvien teknisten haasteiden takia ne kaikki eivät ole samoissa mittasuhteissa toisiinsa ja joku nurkka on saattanut leikkautua pois. Merkit itsessään ovat moitteettomassa kunnossa.

Historiaa


Omakuvapostimerkin historia alkaa vuosituhannen alusta, digitaalisen painotekniikan kehittymisen myötä. Marraskuussa 2000 asiakkailla oli Postimerkkimessuilla mahdollisuus kuvauttaa itsensä ja saada oma kuvansa joulupostimerkin viereen. Tällaisia merkkejä omistan pari erilaista, joissa siis kuvat ovat Joulupukin Pääpostin aiheella.

Joulun 2000 omakuvamerkki, kaksi eri versiota. Kuva: Jukka Konttinen.

Valuutta vaihtui markasta euroon vuonna 2002. Toukokuussa 2003 alkoi nykyisen kaltainen suomalaisten omakuvapostimerkkien tuotanto, kun yritykset saivat mahdollisuuden tilata 1. luokan postimerkkejä omilla kuva-aiheilla. Tällöin myös julkaistiin Postin oma yrityspostimerkki, jonka kuva-aiheena oli pikkuenkeli Amor. Vuosina 2003–2011 ilmestymispäivänä Postin virallisista omakuvapostimerkeistä on julkaistu myös ensipäivänkuori, jossa on ollut samanaiheinen erikoisleima.

Maaliskuusta 2004 alkaen mahdollisuus omakuvapostimerkkien teettämiseen tarjottiin myös kuluttajille. Keräilijöitä varten Posti julkaisi kaksi postimerkkiä. Vuonna 2008 Posti julkaisi ensimmäisen omakuvapostimerkkitekniikalla tuotetun postimerkkipainoksen, joka ei kuulunut postimerkkien varsinaiseen vuosittaiseen julkaisuohjelmaan. Ensimmäisten merkkien kuva-aiheina oli Idols-kilpailun osallistujia. Itse omistan näistä pari kappaletta. Esimerkiksi nykyään kestosuosioon yltäneen laulajan Anna Puun merkki löytyy näistä. Se on vielä hankkimatta.

Idols-laulajakilpailun osallistujat Koop Arponen ja Pete Parkkonen omakuvapostimerkeissä vuodelta 2008. Kuva: Jukka Konttinen.

Vuodesta 2009 alkaen Posti on Postimerkin Päivän yhteydessä julkaissut ja myynyt omakuvamerkkejä yhdistysten paikallisista aiheista. Nämä on luetteloitu LaPessa vuoteen 2015 asti ja olen niitä kerännyt, mieluiten paikkakunnan osoittavalla loistoleimalla. Syy, miksi Postimerkin Päivän omakuvapostimerkkien LaPe-luettelointi vuoden 2015 jälkeen loppui, ei ole tiedossa ja ehkä voisin joskus itse kerätä ja ylläpitää sellaista luetteloa.

Vuonna 2011 Suomen toisen jääkiekon maailmanmestaruuden myötä Posti julkaisi omakuvamerkin Mikael Granlundin tekemästä hienosta ”ilmaveivi”-maalista semifinaaliottelussa, jonka Suomi voitti Venäjää vastaan 3-0. Seuranneen finaalin Suomi voitti Ruotsia vastaan murskalukemin 6-1. Jääkiekkoaihe oli myös vuorossa 2016, kun Suomi voitti nuorten jääkiekon maailmanmestaruuden Helsingin Hartwall Areenalla. Vuoden 2019 jääkiekkokullasta löytyy “Torilla tavataan” -aiheinen nollaeuro-seteli, jonka myös omistan.

Hieno urheiluaiheinen omakuvapostimerkki on myös Sotshin 2014 hiihdon parisprintin olympiakultamitalista julkaistu merkki, jossa poseeraavat voittajat Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi.

Omakuvapostimerkit jääkiekkoilija Mikael Granlundin ”ilmaveivistä” vuodelta 2011, nuorten jääkiekon maailmanmestaruudesta vuodelta 2016 sekä Sotshin olympialaisten 2014 hiihdon parisprintin olympiakullasta. Kuva: Jukka Konttinen.

Lokakuusta 2011 alkaen vuoden 2016 loppuun oli mahdollista tilata myös 2. luokan omakuvapostimerkkejä. Itse en ole tällaisia jälleenmyynnissä nähnyt. Elokuuhun 2013 asti omakuvapostimerkkejä myytiin 20 kappaleen arkeissa, kunnes se pienennettiin määrään kymmenen kappaletta per arkki.

Åland Post julkaisee myös henkilökohtaisia postimerkkejä Ahvenanmaalla, nimellä Minun postimerkkini (ruotsiksi Mina Frimärken). Itse en ole niitä vielä kerännyt, tosin muutamia löytyy toisten erien mukana tulleina.

Rahallisesti arvokkain omakuvamerkki lienee edelleen jääkiekkoilija Aleksander Barkovista TamCollect 2019 -keräilytapahtumaan julkaistuna, jonka kuva omasta kokoelmastani löytyy aiemmasta kirjoituksestani Intohimona ”uusi pää”. Siitä julkaistiin 500 kappaleen painos. Sitä näkee jälleenmyynnissä hintaan 100-400 euroa, kun juuri ilmestymisensä jälkeen siitä maksettiin Hellmanin huutokaupassa yli 600 euroa. Mainita voi myös NHL:ssä kiekkoilleen leijonalegenda Jari Kurrin omakuvapostimerkin vuodelta 2004, josta omistan kaksi eri versiota, molemmat kuorella.

Omakuvapostimerkit jääkiekkoilija Jari Kurrista kirjekuorella, vuosi 2004. Kuva: Jukka Konttinen.

Oma keräily ja rajaaminen


Olen kerännyt omakuvamerkkejä muutaman vuoden. Niitähän on julkaistu vähintään kymmeniä tuhansia, joten niitä on mahdoton kerätä kaikkia. Siksi on pakko tehdä rajauksia. LaPe-luetteloissa julkaistuja merkkejä (edellä luetellut Postin julkaisemat omakuvamerkit sekä Postimerkin Päivien merkit 2009–2015) olen kerännyt.

Postimerkin Päivinä 2009, 2014 ja 2021 julkaistuja omakuvapostimerkkejä. Kuva: Jukka Konttinen.

Toinen keräilyn rajausperiaate minulla on ollut sellainen paikkakuntaisen aiheen sisältävä omakuvamerkki, jossa on saman paikkakunnan leimaus. Oma paikkansa sydämessäni on Tampereen ja Oulun seudun kohteilla.

Tampereen Filatelistiseuran julkaisema postimerkkisarja Suomessa rakennetuista lentokonemalleista. Kuva: Jukka Konttinen.

Erityisen hienoja ovat ns. maksimikortit, joissa on omakuvapostimerkki, leima ja kortti kaikki samasta aiheesta. Kortti on saattanut olla peräisin Filatelistiliitolta, joka nykyään organisoi Postimerkin Päivää, joka vuosi ystävänpäivän tienoilla helmikuussa. Tapahtumasta voi lukea tarkemmin Filatelistiliiton nettisivuilta ja Filatelisti-lehdestä.

Vuosien 2013 ja 2020 Postimerkin Päivien omakuvamerkki-maksimikortit Riihimäeltä ja Joensuusta. Kuva: Jukka Konttinen.

Samoin olen kerännyt urheiluaiheisia, kuten ralli ja jääkiekko, sekä musiikkiaihetta. Tuskin koskaan tulen keräämään yksityisten henkilöiden vaikkapa lemmikkieläimistään tai sukujuhliensa kutsukirjeisiin julkaisemia merkkejä, vaikka niitäkin keräilymyynnissä on.

Omakuvapostimerkit Jyväskylän rallista, Apulanta-yhtyeestä sekä iskelmälaulaja Seppo Tammilehdolta itseltään tilattu merkki. Kuva: Jukka Konttinen.

Yksi mielenkiintoinen aihe on vuoden 2016 Vaakunat eli kuntien vaakuna-aiheilla Postin julkaisemat merkit, yhteensä 72 kappaletta. Postituoreena minulla on ne kaikki, mutta olen yrittänyt kerätä ne myös paikkakuntakohtaisilla nappiloistoleimoilla. Niitä on minulla 11 kappaletta ja en tiedä, voiko kaikista enää edes saada leimattua versiota. Esimerkiksi Valkeakoskelta se ei enää onnistunut, kun kävin kysymässä asiaa paikallisen Citymarketin kumppanipostista.

Omistamani paikkakunta-loistoleimatut omakuvapostimerkit vuonna 2016 julkaistusta Vaakunat-sarjasta. Ylin rivi: Jyväskylä, Pudasjärvi, Pirkkala ja Oulu. Keskimmäinen rivi: Sastamala, Helsinki, Pieksämäki ja Pori. Alin rivi: Tampere, Rovaniemi ja Lahti. Kuva: Jukka Konttinen.

Suomen itsenäisyyden juhlavuotena 2017 julkaistiin marsalkka Mannerheimista omakuvapostimerkki, josta keräilymielessä löytyy kaksi eri versiota, toisen kuvassa Suomen kartassa näkyy mukana Ahvenanmaa, toisessa ei.

Oma kummajaisensa on marraskuussa 2020 julkaistu "Box by Posti" -kotimaan ikimerkki, jota ei voi ostaa muualta kuin Helsingin Kaivokadun samannimisestä palvelupisteestä. Koronaepidemian takia tilasin siitä kymmenen kappaleen arkin paikallisen ystävän avustuksella.

Esimerkiksi oman valokuvan voi ladata Postin verkkokaupan omakuvamerkin palveluun. Digikameroilla ja kännyköillä asia hoituu näppärästi ja vanhan paperikuvan tai negatiivinkin voi skannata digimuotoon. Kuva painetaan tarrapohjaiseen postimerkkiin asiakkaan palvelusta valitsemalle postimerkkipohjalle. Ladattujen kuvien tulee sopia suomalaisten postimerkkien kuvamaailmaan. Merkin tilaaja vastaa siitä, että hänellä on postimerkkiin haluamansa kuvan käyttöoikeus. Postin sivuilta voi hoitaa tilausmäärän ja maksun ja valmiit merkit (kymmenen kappaleen arkkeina) tulevat kirjeenä. Valmis postimerkki kelpaa postitukseen kotimaan ikimerkkinä. Lopuksi esimerkkinä vielä omista perhosaiheisista valokuvista julkaisemani merkit, joiden "ensipäivä" oli helmikuussa 2020.

Perhosaiheisia omakuvapostimerkkejä omista valokuvista (nokkosperhonen ja loistokultasiipi). Kuva: Jukka Konttinen.

Painotekniikan suhteen on hieman toivomisen varaa, sillä omakuvamerkin jälki on varsin tummaa. Tilatessa tämä kannattanee kompensoida kuvankäsittelyn avulla kirkkautta nostamalla.

Edellä esitettyjen esimerkkien runsaudesta voi päätellä, että omakuvapostimerkkien keräilyn rajaus on haasteellista, mutta siitä huolimatta yrittämisen arvoista. Filatelian perinteisiin asialla on yhteyttä siten, että kuorelle tai kortille kauniisti loistoleimatut, postin kuljetuksessa olleet kohteet ovat kiinnostavia.

Omakuvapostimerkit ovat nykyajan tarrapohjaisia tuotteita, joiden irrottamisessa kuorelta voi epäonnistua pilaten merkin. Olen itse jättänyt kuorelta leikatut merkit pesemättä.

Postimerkkien huutokaupoista näkee, että muitakin kiinnostuneita omakuvapostimerkeistä löytyy. Usein tiettyjen samojen keräilijä-nimimerkkien kanssa käydään kisaa. Epäilen, että jos panisi huutokauppaan siististi ja järjestelmällisesti kerätyn ja paikkakunta-loistoleimatun kokoelman omakuvapostimerkkejä, niin hyvän hinnan siitä voisi saada.

Viimeisten Postimerkin Päivien aikana olen lähestynyt siihen osallistuvia filatelian yhdistyksiä sähköpostilla ja tilannut merkit ja kortin, jos sellaisia ovat julkaisseet. On ollut hauska ja yhdistävä kokemus jutella harrastuksesta filatelistien kanssa eri puolilta Suomea.

Jukka Konttinen

(Teksti ja kuvat: Jukka Konttinen)

5 kommenttia:

 1. Kiinnostaisi nähdä, miltä Box by Posti -merkki näyttää. Onko siitä kuvaa jollain www-sivulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso Upseerifilatelisti-lehti 02/2020. Löytyy pdf-kopiona. http://upseerifilatelistit.com/lehti.html

   Poista
 2. Vuonna 2007 järjestettiin euroviisut Helsingissä, ja kuulemma viisuorganisaatio teetti kaikkien maiden edustajille omakuvapostimerkkejä. Onko näitä näkynyt myynnissä missään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt näistä, mutta jos myyntiin tulisi, niin olisiko kategoriassa "pakko saada"...?

   Poista
 3. Postimuseolla on nettinäyttely omakuvapostimerkeistä:
  https://www.postimuseo.fi/nayttely/merkillepantavia-ilonaiheita-nayttely-omakuvapostimerkista/

  VastaaPoista