torstai 1. syyskuuta 2022

Ahvenanmaalaiset jänikset retkellä kiinalaisen eläinradan sarjassa


Lokakuun 20. päivä Åland Postin postimerkkisarja kiinalaisten horoskooppieläinten seikkailusta jatkuu Ahvenanmaan maisemissa. Sarjan yhdeksäs postimerkkijulkaisu ilmestyy Jäniksen vuoden kynnyksellä. Vuoden pienoisarkkiin taiteilija Martin Mörck on kuvittanut talviturkkisia jäniksiä, jotka ovat retkellä nykyaikaisten vapaa-ajan asuntojen luona Ahvenanmaan pohjoisosassa.

Pienoisarkkia painetaan 25 000 kappaletta 4-värioffsetilla Cartor Security Printers -painossa. Muotoilusta on vastannut Johanna Finne ja kalligrafia on Ruizhen Liun käsialaa. Postimerkin maksuarvo on 3,60 euroa ja hammaste on 13 per 2 cm. Kuva: Åland Post.

Taiteilija Martin Mörck sai tällä kertaa tehtäväkseen kuvittaa eläinsarjan talvisessa ahvenanmaalaisessa maisemassa. – Tässä oli haasteena valkoinen jänis valkoista hankea vasten. Ajattelin Bruno Liljeforsia ja aloitin. Taustalla näkyisi moderni kalliohuvila, joten annoin meren heijastua ikkunoihin. Maalasin veden vähän sinisemmäksi kuin mitä se ehkä on tähän aikaan vuodesta ja haalean talviauringon. Se toimi hyvin kontrastina ja pystyin jopa käyttämään sinistä sävyä lumen varjoihin. Kokosin jänikset rupattelemaan pieneen ryhmään alas kaislikkoon. Kaislikosta tuli lämmin elementti yhdessä kalligrafian kanssa. Tällä kertaa kuvaan ei tullut mitään piilotettuja yksityiskohtia, mutta olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen, kertoo Martin.

Ahvenanmaalla esiintyy ainoastaan metsäjänis (Lepus timidus), joka mielellään kuljeksii nykyaikaisten kalliohuviloiden ympärillä Getan kunnan pohjoisosassa talvella. Yli 30 vuoden ajan Manner-Ahvenanmaan aivan kaikkein pohjoisimmassa osassa on sijainnut matkailukohde Havsvidden. 2000-luvulla aluetta laajennettiin moderneilla kalliohuviloilla, jotka on piirtänyt arkkitehti Thomas Sandell. Nämä 40 kalliohuvilaa sulautuvat maisemaan punaisten graniittikallioiden keskelle.

Lähde ja teksti sekä kuva:
Åland Postin lehdistötiedote 26.8.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti