perjantai 9. syyskuuta 2022

Perinteiset tontut nykyaikaisena versiona Ahvenanmaan joulupostimerkeissä


Joulu ottaa varaslähdön 20. lokakuuta, kun vuoden joulupostimerkit julkaistaan. Suomalainen kuvittaja Sami Saramäki on tehnyt ensimmäistä kertaa Åland Postille retrohenkisen ja tunnelmallisen joulusarjan. ”Tein erilaisia hahmotelmia, mutta pienistä tontuista tuli pian suosikkejani ja niistä tuli postimerkkiaiheiden lähtökohta”, Sami kertoo.

Toisen joulupostimerkin maksuarvo on Världen (2,60 euroa) ja sitä painetaan 45 000 kappaletta. Merkkien muotoilusta on vastannut Johanna Finne. Arkissa on 2 x 20 postimerkkiä. Kuva: Åland Post.

Joulu kuuluu niihin juhlapyhiin, jolloin lähetämme eniten tervehdyksiä postitse. Joulukorttien lähettäminen on ollut suosittua 1800-luvulta alkaen. Korttien aiheet ovat myös vaikuttaneet pohjoismaiseen joulunviettoon. Useat joulusymboleistamme ovat syntyneet ensimmäisistä joulukorteista, jotka tuotiin Englannista ja Saksasta. Korteissa esiteltiin Pohjolan asukkaille vieraita perinteitä, kuten tonttu, joulukuusi ja joululahjat. Ruotsalaisen taiteilija Jenny Nyströmin tonttuaiheet ja ahvenanmaalaista sukujuurta olleen Haddon Sundblomin kuvitukset joulupukista 1930-luvulla ovat myös vaikuttaneet syvästi käsitykseemme tontuista ja joulupukista.

Vuoden joulumerkkeihin kuvittaja Sami Saramäki on luonut nykyaikaisen version perinteisistä tontuista. Toisessa postimerkissä Sälskärin majakka ohjaa joulupostia kuljettavia tonttuja matkalla Ahvenanmaalle. Majakka sijaitsee saarella, joka on Manner-Ahvenanmaan luoteispuolella. Toisessa postimerkissä tontut pitävät taukoa pakettien jakamisesta Finströmin kirkon kupeessa. Kirkko on peräisin 1200-luvulta ja se on pyhitetty Pyhälle Mikaelille.

Toisen joulupostimerkin maksuarvo on Julpost (1,20 euroa) ja sitä painetaan 130 000 kappaletta. Merkit painetaan 4-värioffsetilla Cartor Security Printers -painossa. Postimerkin hammaste on 13 per 2 cm. Kuva: Åland Post.

Sami kuvailee luomisprosessiaan näin: – Aloin tutkia, mitkä visuaaliset elementit sopisivat perinteisiin postimerkkeihin. Pienistä tontuista tuli pian suosikkeja. Sen jälkeen mietin eri paikkoja Ahvenanmaalla, jonne sijoittaisin ne, ja miellyin Finströmin kirkkoon ja Sälskärin majakkaan. Ymmärtääkseni paremmin kirkon ja majakan muotoja, tein niistä 3D-mallinnuksia tietokoneellani.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote 26.8.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti